Добродојдовте на неофицијалната страна на град Кавадарци


Grb-Kavadarci

home-дома
Актуелно
Лична карта
Положба
Фотографии
Информации
 
 
 

 

 

Кавадарци 2016

 

2017

Почитувани,
Во недела на 16 април 2017, се навршуваат шеесет години од раѓањето на еден од најголемите македонски и кавадаречки ликовни уметници Ристо Соколов Сокол. Роден на ден Велигден 1957 година, во село Дреново, кавадаречко, Ристо Соколов Сокол со својата уметничка работа и живот ги достигнува македонските уметнички величини, како еден од најдобрите и најголемите од таканаречената втора генерација на најдобрите македонски ликовни уметници.

Денес неговите долгогодишни најблиски соработници и пријатели,
на ден Велигден 2017, на 16 април, по вторпат ќе ја организираат Меморијалната манифестација “Пријателите за Ристо“. Овојпат по повод шеесет години од неговото раѓање. Ристо Соколов Сокол прерано замина од животната и уметничката сцена на Свети Трифун 2015 година.
Манифестацијата ќе се одржи во рок и блуз кафето “Дорс“ во Кавадарци на самиот ден на раѓањето на Ристо Соколов Сокол, еден од локалите каде што големиот уметник остави авторски белег, како што впрочем целиот живот ги одбележуваше градските места со својата уметност, оставајќи зад себе безброј дела, но и ученици, соработници, пријатели кои во недела ќе се потсетат на неговиот плоден уметнички живот. Официјалниот дел од Меморијалната манифестација “Пријателите за Ристо“ ќе се одвива од 19 до 21 часот. Ќе содржи ликовен дел, фотографска изложба посветена на Ристо, настап на познати кавадаречки актери, поети и музичари, негови соработници и сопатници.
Меморијалната манифестација “Пријателите за Ристо“ е во организација на неформалната уметничка група “Сокол Арт“ која работи во рамките на Здружението за алтернативна култура “Алтер Центар“, со подршка на соработниците и пријателите на Ристо Соколов Сокол и Локалната самоуправа на општина Кавадарци.
Здружението за алтернативна култура “Алтер Центар“ Кавадарци, кое постои од 2012 година и овојпат се јавува како организатор на голем културен настан, откривајќи нови и алтернативни простори за одржување на културни и уметнички настани во Кавадарци.


Со почит,
Марјан Тодоровски
Здружение за алтернативна култура
“Алтер Центар“ Кавадарци 

 

 

 

Архива

» 2009
» 2010
» 2011
» 2012
» 2013
» 2014
» 2015
» 2016

 

Место за информации за активности во Кавадарци...

Контактирајте не на :


 

  Ristovski © 2005-2017 posta
mak en de